Incalzirea globala – Realitate sau fictiune


La Copenhaga se desfasoara Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice. In acelasi timp, Internetul si nu numai, este inundat de informatii referitoare la publica­rea pe Internet a unor e-mail-uri şi do­cumente de la Unitatea de Cerce­ta­re Climatică de la East Anglia Uni­ver­sity, ca urmare la atacul de hacking la care au fost supuse serverele acestei institutii in luna noiembrie, atacuri ce au dus la sustragerea a circa 160 Mb email-uri si documente din aceste servere, date care probeaza folosirea unor practici inco­rec­te de catre comunitatea academică climatologică.

Unitatea de Cerce­ta­re Climatică de la East Anglia Uni­ver­sity(CRU) este unul dintre cele mai importante institute de cercetare ale schimbarilor climatice. Infiintarea Unitatii se datoreaza lui Sir Graham Sutton, fost Director General al Biroului Meteorologic, Lordului Solly Zuckerman, unul dintre sponsorii Universitatii si profesorilor Keith Clayton si Brian Funnel, decani ai Scolii de Stiinte ale Mediului in anii 1971 si 1972. Primul Director al Institutului a fost Profesorul Hubert Lamb, care a fost partizanul racirii globale pana la vara extrem de calduroasa din 1976 cand a trecut de partea partizanilor incalzirii globale. Fondurile de cercetare au venit din partea British Petroleum, Fundatiei Nuffield, Royal Dutch Shell sau Fundatiei Rockefeller, Fundatia Wolfson (a daruit cladirea in care se afla institutul astazi) si Departamentul de Stat al Energiei care a alocat fonduri pentru sponsorizarea cercetarilor referitoare la reconstructia climaterica si analizarea efectelor emisiilor de gaze de sera.
Inainte de a se infiinta institutul o parte a mediului academic meteorologic credea despre climat ca este constant si invariabil. Pe de alta parte, Lamb si alti cercetatori din comunitatea meteorologilor argumentasera ca in fapt sistemul climateric global are mari variatii de-a lungul secolelor si chiar pe perioade mai mari. Crearea Institutului permitea cercetatorilor sa dovedeasca care dintre tabere avea dreptate.
Una dintre contributiile semnificative ale Institutului este reprezentata de un document ce listeaza fluctuatiile temperaturii la nivel global incepand cu anii 1850. Institutul este implicat si in studierea climatului Euro-asiatic din ultimii 10.000 de ani si a climatului European din ultimii 200 de ani, bazandu-se pe variatile de temperatura.

Documentele sustrase si aparute pe Net par a arata cum o serie de cercetători internaţionali aso­ciaţi cu IPCC pun la cale blocarea accesului colegilor care nu le împăr­tă­şesc opinia, cercetătorii sceptici pri­vind teza încălzirii globale antropogenice, în jurnale sau conferinţe ştiinţifice de prestigiu; plănuiesc mar­ginalizarea acestora în sânul comunităţii climatologilor sau conspiră să ascundă, să manipuleze, ba chiar să distrugă date ştiinţifice care infirmă linia organismului ONU şi lasă fără suport ştiinţific măsurile ex­traordinare (plafoane privind emi­sii­le de carbon, „taxe verzi”, subven­ţionarea „industriilor verzi” etc.) de pe ordinea de zi a multor guverne sau din programul politic al multor politicieni.
Se prea poate ca documentele publicate sa fie scoase din context. Ele nu infirmă în mod direct teza încălzirii globale ci demonstrează fragilitatea tezei, apărută de altfel abia în 1989 în discuţiile aca­demice şi neconfirmată de cerce­tă­rile paleoclimatice, ridicând un mare semn de întrebare privind profesionalismul acestui centru de cer­ce­tare aflat de la început în avangarda formulării concluziilor ştiinţifice în materie pe care s-au bazat atât IPCC, cât şi numeroase alte guverne. Orientarea din anii ’80 a cercetarilor asupra impactului gazelor de sera, ignorandu-se activitatea solara, escamontandu-se cercetarile lui Hubert Lamb care demonstra anterior ca temperaturile din Evul Me­diu, de pildă, erau mai ridicate decât în prezent. Datele lui Jones şi modul netransparent în care s-au făcut cercetările sale au fost incriminate de mai mulţi climatologi americani. Phil Jones, directorul Unităţii de Cer­cetare Climatică, a demisionat pe 1 decembrie, în ur­ma scandalului, iar conducerea East Anglia University a anunţat demara­rea unei investigaţii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: