Pensia mea – ce-ati facut cu ea ( raspuns pentru Adrian Stanciu si Zvoner, si tuturor celor care vor sa renuntam la pensie)


Citesc, in ultimul timp, opiniile unor distinsi cetateni ai lumii online, despre pensie:
http://www.adrianstanciu.ro/2010/01/08/o-bomba-cu-ceas/
http://www.zvoner.ro/deus-ex-prostia

Domniile lor sugereaza ca ar fi mai bine sa renuntam la prostia asta de pensie si sa incercam sa ne strangem noi bani pentru perioada senectutii, sau sa contribuim la fonduri private si, in cele din urma, sa ne intretinem noi insine parintii, asa cum se proceda in vremurile de demult. Toate acestea pe fondul creat de tipetele apocaliptice cu privire la prabusirea asigurarilor sociale, la situatia demografica, la lipsa de capacitate a statului de a colecta impozitele, la lipsa de fonduri, la criza, la ce mai vreti voi…

Am sa incerc sa vorbesc dintr-un alt punct de vedere si, sper, n-o sa sara nimeni sa ma acuza c-as fi comunist. Iar daca ma acuza, cu atat mai bine….

A. S-o luam incet. Pentru inceput domnul Adrian Stanciu.

Dupa ce ne povesteste situatia de la GM ( a nu se intelege General Manager), domnia sa continua, amintind ca toate guvernele postdecembriste au ignorat problema pensiilor, folosind pensionarii electoral. Scrie, dupa aceea:
“Populația României îmbătrânește. Printr-o combinație de demografie nefavorabilă și iresponsabilitate politică avem acum mai mulți pensionari decât lucrători activi, o situație fără egal în lume. Avem tot felul de pensionari. De vârstă, de boală, de cazuri speciale, retrași înainte de vreme ca măsură de combatere a șomajului, de toate felurile. Suntem țara cu cea mai mică populație activă raportată la mia de locuitori. E absolut imposibil ca 1 salariat să întrețină 1,1 pensionari plătind 30% din salariu la fondul de pensii (ceva mai puțin acum, că o parte se duce la fondurile de pensii private), în contextul în care pensia să fie 45% din salariul mediu.”

Incerc sa inteleg, fac socoteli de ani de zile si-mi iese cu virgula… Avem, se spune la Institutul National de Statistica, 21,5 milioane locuitori. Conform impartirii pe grupe de varsta structura este aceasta:
Batrani – 6 milioane
Copii – 5 milioane
Adulti – 10,5 milioane

Adica
Populatia activa – 10,5 milioane de persoane
Pensionari – 6 milioane de persoane

De unde rezulta doar 4,5 milioane persoane salariate? Avem 700000 someri, 3 milioane persoane plecate la munca in strainatate, lipsesc 2,3 milioane persoane. Unde sunt acestea? Sau avem, cumva, un somaj nedeclarat de 3 milioane de persoane?

Bun, deci avem lipsa la inventar de 2,3 milioane de prsoane care, cel mai probabil, lucreaza la negru in proportie de 1 milion, iar restul de 1,3 milioane taie frunza la caini. Pai de ce nu verifica garda aia financiara aceasta situatie? Pentru ca este destul de simplu sa vezi ce face fiecare – sa nu veniti sa spuneti ca sunt angrenate in muncile agricole si nu obtin nici un venit ca nu va cred…. Iar veniturile, din cate stiu, trebuiesc impozitate. Apoi ar trebui investigate veniturile reale ale salariatilor, stiu cazuri de persoane care primeau ajutor pentru incalzire de la primarie, pentru ca declarau salariul minim pe economie si, in acelasi timp, isi cumparau autovehicule, terenuri, isi construiau case… Si asta se poate investiga..

Apoi, se poate verifica ce companii nu vireaza CAS-ul pe care il opresc salariatilor – De ce nu-si platesc societatile de stat obligatiile? Si de ce ar trebui sa platim pensii catre persoanele care apartin de acele societati? Sa-si rezolve problemele cu angajatorii. Sa se plateasca pensii doar celor care au virat acei bani intotdeauna.

Iata, cum, apare in mod real, un alt raport salariat/pensionar.

Continua domnul Stanciu:

“Pensionarii spun că au un drept moral să primească pensie, pentru că au lucrat o viață. Eu găsesc asta ciudat, deși am părinți pensionari și-i înțeleg. Dar, de unde și până unde? Bunicii mei au lucrat și ei o viață, dar nimeni nu le-a dat pensie. Și nu era o problemă. Pentru că nimeni nu considera acum 50 de ani că e de datoria altcuiva să se preocupe de viața lui la bătrânețe. Ce drept moral? Singurul drept moral pe care îl văd aici e dreptul la viață, pe care societatea îl datorează membrilor ei, pentru că e în bunul ei interes s-o facă.”

Pai nu e vorba ca au lucrat o viata, e vorba ca au platit impozite o viata, deci trebuie sa primesti ceva inapoi de pe urma acelor impozite. Nu e vorba ca ai muncit. E vorba ca ai platit. Si cel care munceste la negru – munceste, dar din moment ce nu plateste taxe, nu are nici un drept – moral, legal, sau cum vreti – sa primeasca ceva. Cei care au platit taxe au, deci, tot dreptul moral din lume sa primeasca pensie.

Si conchide domnul Stanciu:

“Așa că eu văd o singură cale de rezolvare a acestei probleme, chiar dacă e dureroasă și politic extrem de dificilă.

– Renunțarea totală la sistemul actual de pensii și introducerea unei pensii de stat unice și fixe, nelegată de veniturile avute ci doar de vârstă.

– Creșterea vârstei de pensionare până la nivelul la care sistemul de pensii devine sustenabil

– Acordarea de pensii mărite celor care se pensionează mai târziu decât vârsta de pensionare

– Trecerea rapidă la sistemul de pensii privat, bazat pe acumularea personală de capital.”

Considerand ca acesta ar fi un mod echitabil de rezolvare a problemei, nu a pensionarilor. Sa remarcam – renutarea cum? Deci platesc zeci de ani si arunc banii? Si o pensie unica, nelegata de venituri? Pai eu platesc impozit la 1000 de ron si tu platesti la 10000 de ron. Trebuie sa avem pensii egale? Las deoparte ce acumulez separat. Nu suntem egali. Tu ai muncit mai mult, ai invatat mai mult, te-ai chinuit mai mult, inainte de a obtine beneficii, in timp ce eu am iesit la bere cu baietii sau ma jucam pe maidan tu stateai si invatai. Sa nu existe diferentieri? Lasand deoparte taxele superioare platite de tine… Suntem comunisti si nu stim?
Apoi cresterea varstei de pensionare. Avem speranta de viata 69,17 ani la barbati si, respectiv, 72.5 ani la femei. Aceasta este media. Asa ca daca ne gandim mai bine vom descoperi ca marea majoritate a persoanelor, la barbati in mod evident, mor inainte de a incasa pensia. Pai sa crestem varsta de pensionare pana nu mai primeste nimeni pensie. Cat despre pense marita pentru cei care lucreaza mai tarziu decat varsta de pensionare – nu are rost sa mai discutam – nu am mai avea cui sa dam pensii marite. Cu trecerea la sistemul de pensii privat sunt de acord. Problema este cu cei prea batrani sa mai treaca la un astfel de sistem. Lor ce la facem?

Domnul Stanciu incheie: “Am avea o generație de sacrificiu, din care aș face și eu parte, de pildă, urmată de un mecanism sănătos în care oamenii ar deveni responsabili pentru propria lor viață și propriul lor viitor. Generația mea ar trebui să se descurce așa cum au făcut-o atâtea generații înaintea noastră. Poate că tradiția noastră a îngrijirii bătrânilor de către familie ar trebui reînnodată.” Ii propun sa vorbeasca doar pentru domnia sa. Prefer sa nu fiu generatie de sacrificiu, de nici un fel. Si nici sa nu existe asa ceva. Sau, poate, ar fi mai bine ca generatiei noastre, facem parte din aceeasi generatie, eu am lucrat in comunism intre 1983 si 1989, sa ni se dea cianura ca sa scape de noi.

B. Acum sa trecem la domnul Zvoner:

“Nu intereseaza pe nimeni ca noi astia care lucram la privat sau ca privati tinem in spate nu doar inca 1 pensionar si ceva, ci si inca 2 angajati la stat si 1 elev-student. Nu bag in ecuatie si muncitorii la negru ca se complica treaba. Si se presupune ca tot noi ar trebui sa avem bani sa cumparam apartamente, mobila, masini, haine, cultura, concedii si toate celelalte necesare ca economia acestei tari sa o ia din loc.”

Nu revin la explicatia despre structura populatiei. Remarc doar nu-l obliga nimeni sa cumpare nimic, nu i-o cere nimeni pentru ca s-o ia economia din loc, i-o cer standardele de viata la care vrea sa ajunga. Sau nu vrea sa atinga nici un standard, dar se simte obligat sa cumpere ca sa se dezvote tara?!

“Nu intereseaza pe nimeni ca singurii care fac bani in Romania muncind cinstit si eventual chiar exportand sunt supusi unei avalanse de biruri de pe urma carora ei unii nu vad absolut niciun beneficiu.”

Pai Pensia ar putea fi un beneficiu, daca n-o donam societatii …

“Nu ii intereseaza ca eu, ca privat, ma lupt din rasputeri sa nu am nevoie de pensie de la Stat, sa nu ma intereseze pensia de la Stat, si sa imi dau banii eventual unui fond de pensii privat, care sa imi ofere peste 30 de ani cand m-oi pensiona (la naiba, atat de putini au ramas! 😦 ( ) un venit mai mult decat decent, si mai mult decat mi-ar oferi un stat risipitor in acea perioada.”

Bineinteles ca nu-i intereseaza. Pe nimeni nu intereseaza de noi ca indivizi – suntem cifre in statistici asa ca, ma citez, din comentariile pe care le-am pus la el:

Fratele meu, interesanta opinia asta ca tu, fiind la privat, te lupti sa nu beneficiezi de pensia de la stat… Pai de ce mai platesti? Sau, de fapt, nu platesti? Eu dau, in medie, mai mult de 4500 de ron taxe la stat lunar. Scuza-ma daca vreau, chiar daca pun si alti bani deoparte, sa mi se intoarca acele taxe platite prin pensie. Si iti specific, ca sa nu fie dubii, ca lucrez la multinationala de 18 ani, din ‘92, pe cand putina lume lucra la privat. Ca sa nu spun ca la mine se platesc absolut toate impozitele in timp ce, in multe societati private, impozitele se platesc la salariul minim pe economie, restul de salariu fiind platit la buna intelegere intre patronat si angajati, pe sestache. Si ce sa fac? Sa platesc o viata intreaga si sa ma trezesc ca totul s-a volatilizat pentru ca asa cred desteptii care habar n-au pe ce lume traiesc?
Sa-ti dau o idee: Ce spui daca intr-o zi, habar n-am, pe la 45 de ani, ti se intampla sa faci un accident vascular, din varii motive – hrana nesanatoasa, stres, oboseala, mostenire din familie, o criza de nervi de moment, ce vrei, si n-ai acumulat destul ca sa traiesti de atunci incolo pentru a te intretine si ai mai si evitat sa contribui la sistemul de asigurari de stat. Ce te faci? E plin orasul de oameni ai strazii. Poate te mai gandesti si ca ai, poate, familie, copii….”

Mai zice Zvoner:

“Ii rog de aceea pe toti promotorii statului socialist, pe toti cei care asteapta ’sa ni se dea’, ’sa ni se faca’ si ’sa ne ocroteasca Statul’, sa-si ia frumos Statul si sa si-l bage undeva.

Numai si numai din cauza gurilor voastre imputite cascate a cerseala catre Stat se ajunge aici. Caci politicienii verosi nu mai stiu cum sa va faca pe plac voua, lepre rosii care nu ati stiut sa faceti altceva decat sa asteptati sa va dea Statul – de la case, masini si pana la curatenia in fata blocului – si ati trait strecurandu-va las in niste posturi caldute. Unii dintre voi continuand sa faceti asta.”

Nu stiu de unde pana unde pensia pe care esti indrituit s-o primesti dupa o viata de platit taxe a devenit un beneficu de cersetor la stat, a devenit socialista. Ba, cred, e foarte liberala, ca doar nu donezi o viata intreaga in folosul comunitatii. Muncesti si pui un ban intr-un fond de aigurari… Si ma citez in continuare:

“Amanunt – poate semnificativ – pensia nu “TI SE DA”. Pentru pensie ai platit o viata intreaga si este normal sa beneficiezi de ea. Este proprietatea ta. Este ca si locuinta pentru care platesti rate…. Pentru pensie platesti rate 40 de ani, beneficiind dupa…” Cine cerseste ceva, cine sta cu mana intinsa? Despre ce vorbeste domnul? Nu pricep defel. Sa inteleg ca plata taxelor catre stat te transforma intr-un cersetor? Deci totii salariatii de pe cuprinsul UE, SUA sunt prea departe pentru a ma referi la ea si nici nu facem parte din ea, in momentul in care ajung la o varsta la care capacitatile fizice nu mai permit munca activa, dupa ce au platit impozite catre stat, devin cersetori?

Si inchei autocitarea:
“Din moment ce am platit, si nu cred ca sunt bani putini cei pe care i-am platit si ii mai platesc, ce sa fac? Sa renunt la ei? Ce inseamna de stat? E ceva venit din cer? Ca nu inteleg. Si eu sunt de acord – sa desfintam statul, n-am nimic impotriva, dar, inainte de a-l conduce la groapa, sa-mi dea banii pe care i-am incredintat.
Stiu, o sa mi se argumenteze ca din banii mei tin pensionarii de acum si eu trebuie sa astept sa fiu “intretinut” de cei ce vor muncii cand ma voi pensiona. OK, asta e, nu eu am hotarat asta. Adrian Stanciu sugera sa ne tinem noi batranii si sa-i intretinem. De acord, dar sa nu mi se mai opreasca bani drept taxe. Si sa mi se returneze cei pe care i-am platit in ultimii 26 de ani si doua luni. Pentru ca i-am platit…. Adica i-am dat…adica sunt ai mei….pentru ca de aia sunt “asigurari”si nu donatii.
Voi, cei care credeti ca n-ar trebui sa mai beneficiati de pe urma acestor bani-dati un anunt personal: “Am decis sa renuntam la contributiile noastre pentru sistemul de asigurari sociale si ne donam banii”. Simplu, nu? Decat sa va asumati raspunderea de a decide in numele altor oameni decideti pentru voi. Si nu mai platiti, dar nu prin subterfugii ci cinstit – public, prin anunt oficial: “De acum nu mai platim”. Nu ascunzandu-va veniturile reale, adica prin furt, ci pe fata, cinstit, corect – “Nu mai platesc CAS” si gata….”

Cam asta-i oameni buni. SI simt isi eu ca ma enervez. Toti desteptii de pe lumea asta se simt obligati sa vorbeasca in numele altora si dupa aceea spun ca ceilalti sunt comunisti imputiti. Pai sa vorbim fiecare in numele nostru si sa fim cu adevarat liberali. Sa-i lasam pe cei din jurul nostru sa vorbeasca personal pentru ei si sa nu mai incercam sa decidem noi pentru ei. Si sa ne vedem lungul nasului. Sa nu ne mai consideram mai destepti decat suntem.

Iar despre pensie, atat timp cat platesti – trebuie sa beneficiezi.

Advertisements

4 Responses

  1. ai mare dreptate, mai ales in ceea ce priveste raportul dintre cei care muncesc si cei care sunt intretinuti. Iar eu n-am de gand sa renunt la suma platita o viata intreaga doar pentru ca unii sunt pe alta lume

  2. Cum naiba, pana si un prieten are opinii ciudate (cel putin) despre pensie. http://turambarr.blogspot.com/2010/02/cum-etimologia-reflecta-ideologia.html

    Poate ar trebui sa se gandeasca la banii platiti. Eu n-am de gand sa renunt la ei, din moment ce ii platesc luna de luna.

  3. prostia a atins in romania cote inimaginalbile! este inexplicabila aparitia atittor animale de prada intr-o tara care a beneficiat de un invatamint de-o calitate la care vestul nici nu poate visa! tineretul de astazi este primitiv needucat si usor de prostit. asemenea discutii care reprezinta de fapt o crima nu exista nicaieri. chestia cu demografia este o minciuna. astazi nu sint necesari 1000 de angajati pt un pensionar cu doar 2 pt ca intretimp productivitatea muncii a crescut n-a ramas tot aia de acum 30 de ani!!!! nu va treziti si continuati pe stilul asta va luati singuri gitul!!! daca o grupa sociala si-a pierdut un drept ziua pina cind si voi o sa le pierdeti pe toate este aproape!! nu-i duce mintea pe noii talibani romani? prostia costa si se plateste enorm de scump!!! drepturile batrinilor de miine sint cele care va vor apartine si voua pt ca impotriva a ceea ce credeti voi cei tineri veti imbatrini. alta modalitate sa traiesti mai mult nu exista!! chestia cu string eu bani si o duc bine este culmea imbecilismului!!!

  4. @bujold, argumentarea ta e corecta, dar porneste de la premise false, deci rezultatul e fals. Pornesti de la premiza ca numele de asigurare, defineste si continutul, si ca banii platiti de tine sunt ai tai, si statul are vre-o obligatie de a administra acesti banii, pentru tine -pentru perioada cand vei fi in varsta. Fals. In fapt, cum incerci sa negi, acesti bani reprezinta o donatie! Donezi bani! Platitorii de azi platesc banii pentru cei care primesc banii astazi! Asa e sistemul. In viitor, indiferent de cat ai cotizat, toata masa de pensionari vor impartii banii care se incaseaza de la platitorii din viitor. Daca aceia vor decide ca nu vor sa plateasca, sau nu vor avea venituri impozabile, pensionarii nu vor avea bani. Acelasi lucru se intampla si acum, problema e ca statul se imprumuta sa plateasca aceste pensii. Asta inseamna ca vor fi pentru viitor si mai putini bani pentru pensii. Singurele solutii sunt : o masa mult mai mare de platitori in viitor -imigratie, sau natalitate incredibil de mare, productivitate imensa- venituri de mii de euro pe cap de vita furajata, sau imprumuturi peste imprumuturi-o gigantica schema Ponzi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s