Taranii romani si impozitul pe venitIn permanenta apar statistici. Toate autoritatile se plang de lipsa banilor. Se vorbeste de cresterea taxelor. Avem, nu am cum sa verific, se zice, 540 de taxe care mai de care mai ciudate.
Salariatii privati din Romania, cei care lucreaza la multinationale, de exemplu, platesc impozit pentru fiecare leu incasat. Nu ma refer la firmele care-si platesc angajatii cu salariul minim pe economie si ii mai dau bani in plic. Sau care nu raporteaza numarul de angajati, avand o multime platiti din plic, fara contract. ca sa nu mai vorbesc de toti manelistii, cantaretii pe la nunti, samd. Aici ar trebui sa intervina finantele. Revin la cei din mult hulitele multinationale. Nu are importanta cat au muncit, platesc impozit pe fiecare leu incasat.
In acelasi timp, de douazeci de ani, aud despre saracia taranului roman. Despre nevoia de subventii. Si ma intreb – faptul ca nu exista, in mediul rural, impozit pe venit nu este o subventie? Ati vazut, cumva, in piete, case de marcat? Ati primit, cumva, atunci cand ati cumparat ceva de la tarani, bon de casa? Banii incasati nu reprezinta venituri? OK, sunt produse prin munca dar, noi ceilalti, nu platim impozit pe munca noastra? Si, mai mult, cu toate ca nu platesc impozit pe venit, faceti socoteala ca totalul taxelor pe venit, platite de angajat si angajator, este de circa 45%. Pai faptul ca nu platesc acesti 45% reprezinta o subventie destul de mare, nu credti? Cu toate ca nu platesc acesti bani preturile alimentelor produse in Romania este mai mare decat cel al alimentelor importate. O sa-mi spuneti ca daca s-ar impozita vor costa mai mult. Atunci vor disparea de tot de pe piata.
Dar impozit pe proprietate platesc? Sau, daca acum platesc, cati ani n-au platit, in timp ce noi ii plangeam pentru ca nu-si primisera actele de proprietate.
Cand ii vad cum se plang cat de saraci sunt, cu toate ca toti au in proprietate teren, case si masini, mi se intoarce stomacul pe dos. Cand beneficiaza de toate facilitatile – medicale, scolare, gratuite, etc, pe care le punem noi la dispozitie, prin taxele pe care le platim, nu-mi spuneti ca platesc spaga la doctori ca si noi platim la fel, sau ca se duc la profesori cu gaina, ca si noi mergem cu fondul clasei, cu excursia in strainatate, cand primesc, acum, pensie minima obligatorie, tot din taxele pe care le platim, taranii ar trebui in mod benevol sa se apuce si sa plateasca impozit pe venit, CAS, sanatate, etc. Benevol, ce naiba :-)!
In rest – e criza, frate.

Advertisements

One Response

  1. Corect, subscriu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: