Ce ne rezerva viitorul? Egipt si schimbarea de putere.Incepand cu 1981, un general asigura stabilitatea la granita egipteano-israeliana. Asta dupa ce, cu trei ani inainte, un alt general facuse imposibilul posibil – pacea. De ieri, generalul stabilitatii a fost inlaturat de pe scena puterii, in timp ce un fanfaron, ajuns presedinte in SUA, se bate cu pumnul in piept ca vrea sa aduca democratia acolo unde ea nu poate exista. Islamul nu permite democratia…ci supunerea. Cine viseaza democratie se poate intreba, de exemplu, de ce democratia reala nu este posibila in regiunile in care crestinismul ortodox este la putere. Daca exista perosane care-si inchipuie ca FM va instaura democratia este naiv.
In scurt timp vom ajunge sa-l regretam pe GWB. Obama si-a dat masura…alaturandu-se lui Carter, in cartea rusinii americane. Sa speram ca Suleiman va reusi sa garanteze puterea armatei si a status-quo-ului cu Israelul. Altfel….vom trai vremuri interesante, eufemistic vorbind…
In urma cu 3 ani Obama devenea presedinte al SUA, al patruzeci si patrulea presedinte. O lume intreaga era fericita. “Bine ca a plecat analfabetul ala de Bush, Junior”, spuneau toti apostolii drepturilor omului. Ce avem acum? Dupa Carter, cel care a participat la semnarea tratatului de la Camp David, dar care permisese alungarea Sahului Mohammad Reza Pahlavi din Iran, in numele unei iluzorii democratizari, si criza ostatecilor de la ambasada din Teheran, cel care permisese sovieticilor sa atace Afganistanul, care a dus la ceea ce avem astzi, pentru ca mai apoi Reagan s-a simtit obligat sa inarmeze mujahedinii, tocmai pentru a infrange pe sovietici, un alt presedinte, Obama, permite prabusirea unui regim prieten, cu toate ca nu mai departe de anul 2009, in timpul protestelor care au urmat alegerilor din Iran, nu s-a vazut ca Obama ar fi atat de interesat de instaurarea democratiei.

[update] Armata a preluat puterea in Egipt. Un general a last locul altor trei. Un triumvirat format din Mohamed Tantawi, seful armatei, Sami Hafez Enan, seful de stat major si Omar Suleiman, seful serviciilor secrete, vicepresedintele care a fost numit drept succesor de catre Hosni Mubarak si care a fost retrogradat de colegii sai. Troica a anuntat sambata ca va ceda puterea unui guvern civil ales prin alegeri libere in septembrie, si a reafirmat ca Egiptul va respecta toate tratatele la care este parte, incluzand aici si tratatul de pace cu Israelul.
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat comunicatul militar si a subliniat ca acest tratat “a contribuit in ambele tari, reprezentand o piatra de temelie pentru pacea si stabilitatea din intreg Orientul Mijlociu”.
http://news.yahoo.com/s/ap/20110212/ap_on_re_mi_ea/ml_egypt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: