Prezente pe World SF Blog si simtul ridicolului


 In luna ianuarie, siteul World SF Blog a publicat o recenzie a povestirii Sihada a lui Michael Haulica, tradusa drept Lapins, iar recenzia este semnata de ctre David Hebblethwaite. 
 

 “Acesta este nascut in nordul Angliei, a urmat cursurile Universitatii din Midlands si traieste in sud. De-a lungul timpului a citit o multime de carti si are de gand sa citeasca si mai multe. Recenziile sale a aparut, printre altele, in Strange Horizons, Vector, The Zone, SF Site si The ALien Online. Blogul sau este Follow The Thread: 

In “Lapins” (2003, traducere in limba engleza de Adriana Mosoiu, si aparuta in 2004 in SF Crowsnest), Michael Haulica ne poarta intr-un timp si intr-o lume in care hrana sintetica, numita “Stimulanti”, este normala, iar in restaurantele de lux, alaturi de “Stimulanti”, se afla si bucatile naturale, care au doar scopul de a aduce in produs mirosul, nu pentru a fi mancate si ele. Clientul El-Eftis, tocmai asta face, mananca partile naturale, iar consecintele sunt extrem de grave.
“Lapins” este o povestire a carei intelegere este ingreunata de traducerea stangace. Prima sa jumatate este in mare parte descriptiva dar stangaciile de limba (“Maluri din lemn de trandafir in fasa, acoperit cu aur, mangaiau cu lumina lor panourile de mahon”) impiedica construirea unei atmosfere atragatoare.
Apoi, in a doua jumatate, in momentul in care se intra in actiune, este dificil de distins ce vrea sa spuna povestirea. Chiar fara lipsurile de traducere, cred ca structura lucrarii lui Haulica nu-i face nici un serviciu, pentru ca pune un prea mare accent pe finalul care este total lipsit de impact.”
Linkul spre recenzie:
Sa aveti o seara minunata.
Advertisements

4 Responses

  1. Asta-i răutate din partea domnului David, aş zice eu. Poate alţii vor reuşi să înţeleagă şi ce el n-a reuşit…

  2. Asta spuneam si eu, crezi ca ma gandisem la altceva? Ce, Dumnezeu, Feri…

  3. Un nesimtit si un nemernic, domnul David, ăla. Habar n-are ce e SF-ul, fartpunku dă Satu Mare, lapinsii dă Armasheshti !

  4. Nu inteleg ce se insinueaza aici. Maestrul Haulică este cel mai bun scriitor român în viață. Scrie sefe de la patru ani. În prag de șaizeci e vioi tot ca la patru ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: