Romania si legea


In ultimii ani, dupa acceptarea aderarii tarii noastre la UE, situatia din Romania in loc sa se imbunatateasca s-a deteriorat. Nu mai departe decat saptamana trecuta am postat un articol despre 4 scene petrecute sub ochii mei pe parcursul a douasprezece ore si prin care incercam sa demonstrez inexistenta legii in Romania.

Stim cu totii – ucideri din culpa, batai, oameni agresati, femei batjocorite, sotii batute, copii maltratati, vitezomani, vip-uri, etc, nu mai continui, tot ceea ce ne inconjoara nu este normal, nu este corect, nu este ceea ce ar trebui sa fie.

Si am ajuns, logic, la ceea ce s-a intamplat aseara – Un animal a patruns pe terenul de joc de la Ploiesti si l-a lovit cu un box metalic (arma alba) pe jucatorul de fotbal Galamaz:

In tot acest timp, cei indrituiti sa asigure ordinea pe “Stadionul Ilie Oana”, scuzati ghilimelele, initial am crezut ca este un maidan din Africa, stateau si priveau cu nonsalanta. Apoi, criminalul l-a scuipat pe jucatorul lovit si s-a indreptat, nu spre iesirea de pe gazon, ci spre ceilalti jucatori care erau stransi la una dintre porti, acolo unde urma sa se execute o lovitura de pedeapsa. Ce urma sa faca nimeni nu stie…. orice. Atitudinea lui nu putea fi numita pasnica. Atunci a intervenit un sarb, un om, o fiinta ganditoare, care a inteles pericolul in care se afla el si colegii lui, si l-a altoit pe animal:

Tarasenia nu s-a terminat aici. Martinovici a fost eliminat, impreuna cu un alt coleg de-al lui, portarul Stanca, care-l lovise la randul lui pe animal… In timp ce, la un moment dat, au aparut si cavalerii Jedi, aparatorii ordinii si linistii din Ploiesti si l-au evacuat pe atacator, sub protectia jucatorilor prahoveni.

Dupa reluarea “jocului”, o petarda a fost aruncata in spatele noului portar al echipei vizitatoare – Tatarusanu. Meciul a fost oprit.

Galamaz – fractura de pomete, Tatarusanu – arsuri pe spate.

Domnilor – in aceasta tara in care, conform spuselor unui om politic, statul nu se poate ocupa de cetatenii sai – n-avem altceva de facut decat sa ne aparam singuri. Sa vii si sa spui – sa lasam legea sa-si faca datoria este ca si cum ai vrea sa inviti lupul la stana, stiind despre lipsa cainilor. Daca-ti intra unul in casa, ii dai una in cap, nu-l intrebi de sanatate si nu-l inviti la o cafea. Dupa ce l-ai imobilizat poti sa incepi o discutie filozofica despre existenta ingerilor. Martinovici trebuie felicitat si premiat.

PS. Remarc pozitia unui prahovean, doctor in sociologie, care incearca sa demonstreze ca, inca, in Romania trebuie sa asteptam aplicarea legii. Si critica emisiunea de asear de la Digi si pe Horia Ivanovici. Domnule Doctor, imi pare rau, eu n-am nici eruditia dumneavoastra, nici studiile dumneavoastra, nici inteligenta dumneavoastra, nici….

 

http://blog.bogdanvoicu.ro/2011/10/de-ce-ne-trebuie-noua-lege-doar-il-avem.html

Va intreb – daca tot considerati ca Horia Ivanovici este vinovat si trebuie inchis, imi puteti da o solutie pentru ca sotia mea, fiul meu si cu mine sa putem astepta cu speranta si incredere “organele legii” in orice situatie in care am fi pusi, situatie care sa ni se ameninte sanatatea, viata, siguranta, averea…. “organe” care sa intervina si sa ne apere? Fara sa ne aparam noi? Aici, unde zilnic se intampla cate se intampla – Placinta, Paunescu, Huidu, Romii, Criminalitatea…. sa stau pasiv si sa nu ma protejez? Martinovici a procedat cum trebuie sa procedeze un CETATEAN… Stiu, romanii sunt mioare. Dar, totusi, lasati-ma sa fiu OM nu OAIE… Nu am de gand sa ma pun la jug. N-am ajuns la varsta de 50 de ani pentru a accepta ca Romania sa devina ceea ce a devenit, cand am sperat atat in 1989 si in 1990, macar pana pe 12 ianuarie. In acest iad care poarta numele de Romania, tara din UE si din secolul XXI, in lipsa protectiei acordate de cei platiti de mine pentru asta, dati-mi voie sa ma protejez singur si sa-l felicit pe Horia Ivanovici pentru emisunea de aseara. Sper, doar, ca se va face dreptate iar cei doi eliminati nu vor fi suspendati, pentru ca n-au de ce.

PPS. Da, sunt bucurestean si, da, simpatizez Steaua din 1971. Nu ma dezic de ceea ce sunt. Nici nu sugerez ca m-am uitat din gresala la meci. Dar, inainte de asta, sunt OM.

Advertisements

3 Responses

 1. V-am răspuns pe larg pe blogul meu. Rezum și aici opinia mea:
  * da, clubul petrolul e vinovat și trebuie pedepsit;
  * spectatorul agresor sper că este deja la închisoare;
  * jucătorii Petrolului sunt vinovați moral, pentru că ei trebuiau să intervină primii;
  * dacă Martinovici și steliștii se limitau la a imobiliza agresorul erau de felicitat;
  * CNA ar trebui să se autosesizeze în privința îndemnurilor la violență ale lui Horia Ivanovici. Ele nu fac altceva decât să perpetueze și să multiplice situații precum cea mai de sus.

  Postarea mea însă, așa cum ați remarcat, se referea în principal la persoana celui care instigă la violență, nu am negat defel vinovăția celorlalți….

  Altfel, v-aș sugera să meditați mai mult la ceea ce ați postat mai sus: cum credeți că ar arăta o societate în care toți ar urma sfaturile dvs. și s-ar lovi unul pe celălalt de câte ori apar situații conflictuale. Nu cumva, orice gest sau privire ar putea fi imediat definită drept conflictuală? Ceea ce știu eu, ca sociolog, este că o astfel de societate ar fi dominată de absența completă a progresului și ar fi exact contrariul speranțelor pe care spuneați că le aveați în decembrie 1989.

 2. D-le Voicu, nici nu pledez pentru violenta. Spun, doar, ca statul roman a esuat in a ma proteja iar ceea ce se intampla este o consecinta logica a acestui fapt, drept pentru care trebuie sa ma portejez… Daca statul nu-si face datoria trebuie sa gasesc o cale sa ma protejez. Daca statul si-ar face treaba si sper s-o faca la un moment dat, ar fi perfect.

 3. 1. Vă repet din nou: argumentul meu este despre altceva, despre îndemnul explicit la violență al unui canal media. Dvs. încercați să discutați despre un subiect diferit. Nu văd de ce simțiți nevoia să mă asociați la demersul domniei voastre?

  2. Comentariu la subiectul dvs.:
  —————————————
  Hai să zicem că ceea ce spuneți este corect. A intrat un spectator pe teren, a lovit cu sălbăticie un spectator, deci statul nu v-a protejat și trebuie să o faceți singur, precum Martinovici, folosind violența.

  a) Asta ar însemna că în Italia, Argentina, Georgia, Noua Zeelandă și peste tot unde au apărut astfel de spectatori, populația ar trebui să ia cuțitele în dinți și să căsăpească pe cei despre care li se pare că ar avea intenții dușmănoase? (aici despre incidente violente în sport: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_violent_spectator_incidents_in_sports)

  b) Bănuiesc că același lucru se poate spune și despre alte situații de violență. Deci dacă apar multe acte criminale, înseamnă că statul nu v-a protejat și trebuie să interveniți.

  Implicația imediată e simplă: acolo unde e criminalitate mare, cetățenii trebuie să intervină ca Martinovici. Vă dați seama ce consecințe ar avea ceea ce spuneți dacă vă gândiți că, de exemplu, în SUA omuciderile intenționate (raportate la populației) sunt de 2,5 ori mai multe ca în România. Dar în Finlanda? (statistica o găsiți uțor pe Internet: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate)

  Am luat ca exemplu omuciderile pentru că ele constituie un exemplu de violență extremă. vă asigur însă că statisticile arată la fel și la incidente mai mărunte. Cu alte cuvinte, conform raționamentului dvs., în SUA, Finlanda și alte 40 de țări unde criminalitatea e mai mare decât la noi statul a eșuat demult și e cazul ca cetățenii să se hăcuiască între ei, că legea nu contează.

  Bun, sunt convins că nu asta ați vrut să spuneți, însă asta implică ceea ce ați spus. De aceea vă sugerez să vă mai gândiți încă odată înainte a de vă plasa de partea celor care sunt violenți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: