Plata taxelor in Romania tarista


Via Vlad petreanu – caruia ii multumesc, eu stau in sectorul 2:

http://www.petreanu.ro/2012/02/platile-on-line-se-fac-la-alt-ghiseu-i/

http://www.petreanu.ro/2012/02/platile-on-line-se-fac-la-alt-ghiseu-ii/

“Joi dimineaţă, la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 3, vreo 30 de contribuabili se-nghesuie la plata dărilor. Coada s-a aranjat ca un cârnat îndoit, pe lângă pereţii holului, ţintind spre cele două ghişee, şi cu o întrerupere în dreptul uşii, care dă direct în stradă. Afară e viscol şi-s minus 13 grade, aşa că orice nou-venit e primit cu mormăieli nemulţumite când intră, pentru că, fără excepţie, fiecărui nou venit îi cade falca-n prag când vede ce omor e înăuntru, iar asta înseamnă că uşa rămâne deschisă-n şuierul furtunii de-afară mai mult decât ar fi nevoie.

Pe jos, o mâzgă neagră, prin care târşâielile tălpilor de contribuabili despică dâre cu viaţă scurtă. Se pleoscăie lipicios la fiecare pas, iar încăperea este umplută de sunetul acestei clefăieli neîntrerupte, pentru că cei 30 de contribuabili tropăie, nervoşi, pe loc.

Se aşteaptă până la o oră ca să-ţi plăteşti dările către stat. Din flegma gloduroasă de pe jos şi din hainele umede ale contribuabililor se ridică un aer jilav, o umezeală rece, ostilă, în care se amestecă respiraţii, transpiraţii şi duhori cu trecut suspect. Se aruncă priviri bovine, chinuite de plictis, de jur împrejur. Pereţii-s plini de avertismente şi interdicţii fără explicaţie – nu se primeşte nu ştiu ce fără alt nu ştiu ce, nu se semnează aia fără cealaltă, se plăteşte numai dacă ai cutare şi cutare.

Un plesnet întrerupe murmurul. Unui bătrân i-a căzut dosarul. Aripile acestuia s-au desfăcut, iar hârtiile absorb mâzga. O clipă de stupoare în jur, cât oamenii ezită care să intervină primul. Bătrânul încă n-a văzut. “Unchiule!”, îl face atent, în sfârşit, cineva. Bătrânul ridică dosarul, inutil de iute. Dintre file picură acum un sos întunecat, lăsând dâre pe pagini, creponându-le şi lipindu-le între ele. Omul aşează dosarul pe o masă, oftează, apoi scoate o cârpă şi se apucă, meticulos, să şteargă pagină cu pagină, rând cu rând, metodic, penibil, umilitor.

În scena aceasta, în care un bătrân îşi foloseşte batista să cureţe de jeg somaţiile pe care i le-a trimis statul, stă, esenţializată, întreaga umilinţă a zeci de ani de dispreţ al statului faţă de contribuabil, adus pe viscol la plata taxelor, ţinut în mizerie la cozi, trimis de colo-colo, avertizat pentru nimic, pedepsit pentru orice.

În spatele lui, mă apropii de ghişee.

Ghişeele sunt plasate potrivit regulii de fier a plasării ghişeelor din orice serviciu public din această ţară. Sunt nişte dreptunghiuri mici, cât să vâri capul, dacă vrei, dar să te opreşti în umeri, ceea ce este o precizare non-verbală că poţi ţipa, n-ai decât, la funcţionarele dinăuntru, dar nu poţi intra peste ele; eşti un câine al cărui lanţ a fost măsurat demult şi care nu va putea niciodată să-i muşte pe cei care l-au măsurat.

Dreptunghiurile prin care poţi privi, rugător, la lumea birocraţiei de stat sunt plasate la un soi de semi-înălţime chinuitoare. Dacă stai drept nu poţi comunica. Dacă te apleci, trebuie s-o faci la un unghi precis conceput ca să rămâi în dezechilibru, cât să nu faci o hernie de disc, dar cât să te gândeşti atent la ea, cât să fie nevoie să te sprijini cu o mână, dar suficient cât să-ţi rămână cealaltă liberă, ca să dai banii.

Deasupra unuia dintre ghişee, un anunţ imprimat pe o foaie A4 te avertizează, confuz: “vă rugăm să anunţaţi plata cu cardul”. De fapt, textul e scris cu majuscule, subliniat, iar expresia de politeţe este marcată cu trei semne de exclamare, imperativ, aşa: “VA RUGAM!!! SA ANUNTATI PLATA CU CARDUL“, ceea ce dă un oarecare ton de isterie rugăminţii.

Pe cine să anunţi? Şi când? Şi de ce să anunţi? Cum, oare? Trebuie să faci o cerere sau e suficient să te bagi peste rând?

 

Advertisements

2 Responses

  1. Cu plăcere, dar rugămintea mea e să nu copiezi aici ambele mele texte – dacă vrei, poţi lăsa un paragraf, două, şi informa cititorii tăi unde găsesc materialul original.

    O zi bună.

  2. DONE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: