Orlando Figes – A People’s Tragedy si inteligenta politicienilor


Credeti ca politicienii invata? Credeti ca sunt extrem de inteligenti? Credeti ca au consilieri care chiar stiu pe ce lume traiesc?

In ultima suta de ani s-au intamplat 2 evenimente create de inteligenta politicienilor – Revolutia Sovietica, Criza ’29-’33 si fascismul, urmate de al II-lea Razboi Mondial si ocupatia bolsevica pe o jumatate de glob. Credeti c-au invatat ceva? Proviti in jurul nostru si intrebati-va daca-si doresc o noua revolutie bolsevica?

Citesc “A People’s Tragedy, The Russian Revolution.

Ceea ce afli te cutremura. Autorul, un istoric britanic, cred ca nu poate fi acuzat de comunism, cu toate ca s-ar putea gasi destui netoti care sa-l considere un stangist nenorocit.

M-as apuca sa detaliez aceasta carte ampla, care incepe prin descrierea situatiei din Rusia foametei de la 1890, dar pomeneste despre eliberarea taranilor iobagi, de la 1864, si explica in detaliu de ce s-a ajuns la revolutia care a tinut sub umbra sa, si mai tine inca, lumea unui secol de istorie.

http://www.okian.ro/carte-823249-a-people-s-tragedy-russian-revolution-1891-1924.html

Cei care vor dori sa  vada mai departe de ochelarii de cal pe care-i poarta, care recomanda retragerea statului, care ne informeaza ca statul nu trebuie sa se mai ocupe de situatia sociala, care tipe despre lenea taranilor sau a poporului, care ne explica celorlalti ca suntculti si educati si cititi si stiu foarte bine ce trebuie facut, vor putea afla ca suntem pe marginea prapastiei. Exact ca-n bancul din comunism – numai ca, de data asta, nu suntem pe marginea prapastiei si privim in jos spre cei care au cazut deja, nu, in nici un caz, ci ne pregatim noi sa cadem. Multi vor privi nedumeriti la ceea ce se va intampla… Intelectualii ne vor explica, asa cum o fac deja, ca n-au treaba cu tranvaiul – http://antonesei.timpul.ro/2012/01/04/nostalgia-partidului-unic/comment-page-2/#comments –

Ioan Costeasays:

@ Bujold   Păi, îndemnuri din astea făcea și Ceaușescu scriitorilor (se chema „realism socialist”). Mie mi s-a reproșat tovărășește că n-am „bătut un cui”, că nu „trag la șaibă”. Misiunea intelectualului n-are legătură cu mersul tramvaielor! Mersul tramvaielor îi privește pe vatmani și pe funcționarii primăriei. Intelectualul e o lighioană (mai) metafizică. Rostul lui e „intus legere” (Eliade).

Astfel de atitudini nu pot decat sa explice de ce, in genere, cand ajung prin lagare de detentie, multi intelectuali nu inteleg ce s-a intamplat, ca doar ei n-au facut nimic rau, in fond…..

Recomand citirea cartii lui Orlando Figes. Cumparati-o si cititi-o, poate veti intelege ceva din lumea care ne inconjoara – Un Parlament infiintat in 1903, poate ar fi lipsit de obiect revolutia, spre exemplu, poate tratarea cu cinism si nepasare a foametei, taranii mureau de foame iar statul rus exporta granele…ar fi schimbat lumea secolului al XX-lea…… Asa si acum, atatea urlete ca sa se desfiinteze organismul cel mai important al democratiei sau sa i se reduca prerogativele – parlamentul – prin Anglia exista din 1215…. Aratati-mi un singur stat nedemocratic din lumea anglo-saxona.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: