Cand “filozofii” ajung sa creada ca sunt prea destepti


Marele om de “cultura” (la propriu – 150 kg) care este Andrei Plesu ma scoate din hibernare. Acest imens om ne arata cum incepe fascismul si unde se ascunde el. Cititi interviul care i-a aparut in Adevarul. Eu citez.

“Da. Există într-adevăr un frison economic, în Asia de plidă, care deschide calea spre o modificare de balanţă, de dozaj, în lumea care vine. Există, pe de altă parte, o invazie spre Europa.
Mi-aduc aminte de o carte poştală pe care i-a scris-o Emil Cioran lui Noica, cândva,  deci suntem în anii ’70, în care spunea „azi m-am urcat în metrou, la Paris, m-am uitat în jur – eram singurul francez“. De curând mi-a scris un amic că s-a urcat de asemenea în metrou şi era singurul alb de data aceasta. Deci este clar că materia Occidentului  se modifică galopant. Şi, cum spune Neagu Djuvara, există aici un mic sindrom de sinucidere în care asimilăm, asimilăm, până în momentul în care dispărem. Europa însăşi s-a format printr-o invazie barbară, Europa, să nu uităm, are la temelia ei o combinaţie între imperiul muribund al Romei şi prospeţimea devastatoare a unor triburi fără portret. Noi suntem urmaşii acestui amestec. Deci, în principiu, asemenea năvăliri nu sunt neapărat malefice. Dar devin malefice dacă ele sunt agresive, dacă ele vor să modifice o identitate şi să impună o alta, dacă sunt destructive faţă de ceea ce găsesc. Problema pe care noi o avem este că noi am produs o ideologie care ne împiedică să funcţionăm raţional în această nouă situaţie – ideologia corectitudinii politice. Noi nu mai avem voie să ţinem la un discurs identitar, fiindcă este urât, este discriminatoriu. Noi trebuie să dispărem surâzând.”

http://adevarul.ro/news/societate/interviu-eveniment-partea-ii-a-andrei-plesu-problema-e-vorbesc–romanii-intalnesc-bere-video-1_511d1a64344a7821183dd82c/index.html

Observati apropierea ideatica – Cioran, Noica, Plesu..sa nu-l uitam pe Eliade sau pe Liiceanu. ce-i leaga pe ei? Pai, se pare, legionarismul.

3 Responses

  1. Da, observ apropierea ideatica si nu pot spune ca ii gasesc vreun cusur. In schimb lejeritatea cu care dvs. puneti etichete (fascism, legionarism) este deplasata. Daca orice idee sau tentativa de dialog, in care apar subiecte delicate, este primita cu astfel de contra-argumente, atunci va scaldati in exact ceea ce aparent reprosati, dictatura cuvantului. In rest ramane ideea perfect valabila: “Noi nu mai avem voie să ţinem la un discurs identitar, fiindcă este urât, este discriminatoriu. Noi trebuie să dispărem surâzând.”

  2. http://dorintilica.blogspot.ro/

    Un copil nevăzător are nevoie de bani pentru operaţie. Dacă doar o sută cincizeci de mii cinci sute dintre noi ar dona câte UN LEU s-ar face suma. Se poate şi online, găsiţi pe blogul copilului.

  3. Te rog sa scrii ceva si despre parerea domunului Plesu si a altor intelectuali care au trimis o scrisoare presedintelui ales Iohannis in legatura cu un posibil consilier al dansului de dupa depunerea juramantului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: